В количката имате 0 артикула на стойност 0.00 лв.преглед и поръчка
Нямате продукти, добавени в пазарската Ви количка

Захранване - част трета.

Първа седмица:

1.  Започнете с домашно приготвен бульон от месо. За да направите хубав бульон, варете на бавен огън парче месо с кокъл /цяло пиле или половин пиле/ в продължение на 2-3 часа, без да добавяте сол или каквото и да е друго към водата. Извадете костите и месото и прецедете бульона. Той може да се замръзи или да се съхранява в хладилник в продължение на седмица. Започнете с 1-2 супени лъжици преди всяко кърмене. Винаги слагайте детето на гърдата за награда, след като е изпило малко от бульона. Когато детето започне да изпива това количеств можете да го увеличите до 50-70 милилитра.
Не използвайте продавани в магазина бульони, на прах или на кубчета, те са изключително преработени и пълни с вредни съставки.
Пилешкия бульон е особино нежен към стомаха и се усвоява лесно. Не изгребвайте мазнината от бульона. За бебето е важно да я изяде.   

2. Давайте на бебето 1-2 чаени лъжички прясно изцеден зеленчуков сок с малко топла вода между храненията. Започнете със сок от морков, след седмица или малко повече опитайте да добавите зеле, целина, спанак или маруля.
На този етап не давате готови сокове. Бебето може да приема само прясно изцедени скове. Тези сокове са нетрайни и следва да се изконсумират до половин час след изцеждането.

НЕ забравяйте да правите Теста за чувствителност преди въвеждане на нова храна.

Малко коментар.
Ако месния бульон ви тревожи пропуснете го.
В България са малко педиатрите, които започват захранването по този начин. В повечета случаи се започва с картофи, каши или плодове. Те не са подходящи зщото:
                - картофите и пащърнакът съдържат монго скорбяла/нишесте, тя е много трудна за разграждане и усвояване. Служи основно за храна на патогенните бактерии в червата.
                - кашите имат виско съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини и белтъчини, а те са градивните елементи на тялото. Също така в кашите се съдържат фитини и ензимни инхибитори.
                - повечето плодове дразнят стомаха. Банана не дразни, но е богати на нишесте. Плодовите сокочета са лишени от целуоза и имат висок гликемичен индекс, т.е. предизвикват отделянето на много инсулин.
Човешката храносмилателна система е като на вълците и лъвовете – къси черва и един стомах. Бульона от месо не се нуждае от храносмилане, той се усвоява лесно, не дразни стомаха и е ценен източник на витамини, минерали, мазнини и белтъчини.

Втора седмица.
Следва продължение...


« Назад към всички публикации